logo

Mat

1935 skrev Margaret Jungstedt i boken Danska läckerheter: ”Det har under de senare åren utgivits en sådan mängd av kokböcker, att man kunde tycka alla behov i den vägen var tillfredsställda.”

Sedan dess har det utgivits ytterligare ett antal kokböcker… Det lär visst utges en om dagen i snitt i Sverige. Sedan tillkommer alla recept på Internet, i tidningar och TV-program. Och matlagningsintresset är stort. Sju av tio i Sverige uppger att de är intresserade av matlagning.


Mat
Danska läckerheter i form av smørrebrød och en øl.
Det är också ett snabbt och enkelt sätt att fixa sig
lite färdiglagad mat i vår stressade tidsålder.
Foto: Rolf Boström


Samtidigt är det paradoxalt alltfler som köper alltmer färdiglagad mat. Nationella folkhälsokommittén pekar i ett slutbetänkande på att stress, tidsbrist och trötthet kan vara förklaringar till att det är ”en trend att köpa mer färdiglagad mat och laga mindre mat hemma” (SOU, 2000:91, s. 136).

Men oavsett orsaken har uppenbarligen inte alla dessa matrecept som florerar, rent praktiskt, lyckas nå sin målgrupp i tillräcklig omfattning. Kan det ha att göra med att flertalet matskribenters/kockars verklighet skiljer sig alltför mycket från flertalets, när det gäller tid, ork och ekonomi?


Föreläsningar

Uppläsning av Schmidts etta

Längd: Två timmar.

Varför lagar svenska folket allt mindre mat – trots det allt större matlagningsintresset?

Längd: Fyra timmar.

Kortfattat om innehållet
Den märkliga paradoxen: Matlagningsintresset har aldrig varit större. Sju av tio svenskar uppger att de är intresserade av matlagning. Tillgången till recept via TV, tidningar, böcker och Internet har exploderat. Trots det har det kanske aldrig lagats så lite mat i våra hem, som just nu.

Hur man kokar soppa på en spik

Längd: Tre timmar.

Kortfattat om innehållet
Praktiska tips hur man kan laga mat gott och nyttigt – och samtidigt sänka hushållskostnaden.


Reportage och spalter

Schmidts Kommunikation erbjuder reportage och spalter om mat och dryck.


Recept

Laxsparris på selleribotten

Jag botaniserade i ett bokantikvariat i Simrishamn i sommar, och hittade bland annat en handskriven kokbok. Där finns inget namn, men två olika handstilar vittnar om två författare. Jag gissar att den är skriven i början av 1900-talet. Boken innehåller 58 matrecept, varav 15 är olika recept på leverpastej och leverkorv. Dessutom finns där ett medel mot håravfall, samt tips på hur man behandlar möbler av ekträ.

Men jag tänker delge dig den här sandwichen. Jag har valt att skriva precis som det står i boken (majonnäs stavas ju exempelvis egentligen med två ”n”).

vitt bröd
smör
majonäs
blekselleri
sparris i knopp
rökt lax

Små runda brödskivor med Smör. Blekselleriet skäres mycket smått och blandas med lite majonäs. Lägg en stor klick af salladen på brödet. En sparrisknopp rullas in i en laxskiva och lägges ovanpå. Garneras evt ny Dillkvist.


Purjolöks- och potatissoppa

- Vad är det för dag idag?
Frågan ställdes av en man som luktade öl och ingrodd svett. Hans skägg var tovigt. Vi befann oss i en buss som skumpade genom en förort till Köpenhamn. Jag tänkte efter en kort stund.
- Fredag.
Mannen såg besviken ut. Vad hade han förväntat sig, måndag eller lördag? I och för sig hade jag kunnat svara: ”Första dagen utav resten av ditt liv”. Men det hade känts alltför klichéartat, och dessutom hade jag riskerat en smäll på käften.

Nu kan jag bara gräma mig över att jag inte frågade honom om orsaken till att han inte gillade fredagar, utan bara klev av vid nästa bullhållplats. Jag skulle nämligen till en discountaffär och bland annat handla purjolök, potatis och rotselleri.

2 purjolökar
3 normalstora potatisar
1 bit rotselleri
3 msk smör
0,5 l buljong
havssalt
nymalen vitpeppar
0,5 tsk timjan
1 dl crème fraiche

Rensa och skölj purjolöken noga, skiva den därefter. Skala och skär potatis samt rotselleri i mindre bitar. Fräs trion av ingredieser i smör i en kastrull under några minuter. Tillsätt varm buljong och kryddor. Lägg på ett lock och låt småkoka på svag värme i 20 minuter.
Mixa sedan allt till en jämn smet med hjälp av en mixer. Rör ner crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.


Fisk-pyttipanna

Det var på ön São Miguel i Azorerna. Hustrun Marianne och jag hade tagit bussen från centralorten Ponta Delgada, på sydsidan, till den norra delen av ön. Vi steg av på måfå i ett litet kustsamhälle, där folk – av deras reaktioner att döma – verkade vara ovana vid turister. Där fanns heller inte så mycket att göra förutom att betrakta de fiskebåtar som låg vid hamnen. Vid lunchtid gick vi in i en sliten bar. Några förväntningar hade vi inte. Men förutom hamburgare, fanns även dagens rätt på menyn. Vi förstod inte riktigt vad det för någonting, förrän två tallrikar bars in från köket. Det var en pyttipanna med riktigt pinfärsk fisk. Och så fruktansvärt gott det var!

färsk fisk
rå potatis
gul lök
smör
parmesanost
havssalt
nymalen svartpeppar
färsk persilja

Skala och tärna sedan de råa potatisarna. Skala och finhacka löken. Fräs först den hackade löken i smör i en stekpanna, peppra och salta. Lägg över löken i ett annat kärl. Stek potatistärningarna i stekpannan, peppra och salta. Lägg också över dem i ett annat kärl. Rensa fisken ordentligt. Skär den i tärningar. Stek fisktärningarna knapriga i stekpannan, peppra och salta. Rör ner stekt lök och potatis, samt massor av riven parmesanost, så att allt blandas. Klipp över färsk persilja.


Från den historiska horisonten

”Vesuvius’ aska har i Pompeji bevarat även vittnesbörd om kroglivet. Vi kan välja Asselinas folkrestaurang med dess vinkelbyggda bardisk ut mot gatan och ett inre rum. På bardisken finns en rad runda hål, som var avsedda för vin- och oljekrus. På spisen intill kokades varmvatten och mat – även för avhämtning. Själva disken var klädd med marmorplattor. Det inre rummet har varit dekorerat med väggmålningar, statyetter och blommor. Och som ett egendomligt levande vittnesbörd om restaurangpersonalen finns på en vägg bevarade namnen på tre servitriser, en grekisk och två orientaliska: Aegle, Zmyrina och Maria.”
Gunnar G. Lorentz i ”Svensk restauranghandbok” (1957)


Schmidts
Kommunikation
erbjuder:

Schmidts etta
Kokbok med
recept och
reseberättelser

Att vända övervikts-
trenden – genom
hälsokommunikationen

C-uppsats

Hälsokommunikation
Schmidts
Kommunikation hjälper
till med hälsokommunikation
åt kommuner, landsting och
andra organisationer

Föreläsningar
Om mat, hälsa,
hälsokommunikation,
medie- och kom-
munikationsvetenskap
samt resor

Reportage & spalter
Om mat, hälsa och resor