"Schmidts etta" är fylld med recept och reseberättelser från när och fjärran. Här finns möten med annorlunda levnadsöden i olika länder. Här finns vardagsbetraktelser, som när en uttröttad hustru kommer hem efter en hård arbetsdag. Men framför allt präglas de oprententiösa och lättlästa texterna av en strävan att fånga de magiska ögonblicken i förbindelse med maten, måltiderna och resorna.
Recepten är genomgående lättlagade, en del tar timmar, andra tar bara några minuter att göra. Många har en personlig-exotisk karaktär. Ett axplock: Brännvinslock, seslyak, laxtapas, rödbetsmoussaka, iransk abgosh, schweinshaxe, guacamole-tzatziki och Hemingways whiskyfrukost. "Schmidts etta" innehåller också en del recept på rester. Boken bjuder dessutom på överraskningar i form av "amuser".
Köp Schmidts etta hos GML förlag
Ljus lager, Primitivo, Chardonnay
Jag fick intrycket att Jacques behövde en andhämtning. Det var ett tillfälligt möte, om någon timme skulle vi aldrig mer se varandra. Vi befann oss i en bar i Faro, en stad som låg i södra Portugal.
- Vilken utmaning finns det i att laga mat till representationsmänniskor med företagskort? Jag såg en utmaning i att bjuda skolbarn på minst lika bra mat, som den som serveras på de dyra restaurangerna. De är i behov av riktig mat. Barnen är ju vår framtid!, utbrast Jacques och tände en femtioelfte cigarett.
Som journalist hade jag blivit trött på att höra ordet ”utmaning”. Alla rabblade ordet som en besvärjelse. Varför skulle man se en utmaning i allt vad man gjorde, blev man lyckligare då? Men jag sade ingenting till Jacques. För denna utmaning hade han mobbats under sin utbildning, av lärare och elever, på den ”fina” kockskolan i Belgien. Mitt glas var tomt.
- En öl till?, frågade jag.
Han nickade. Jag hämtade två flaskor hos bartendern, som var upptagen med att prata med stamgästerna. Jacques fortsatte att berätta. Efter examen började han som köksassistent på en förortsskola utanför Bryssel. Hygienen var under all kritik, likaså råvarorna. Där förekom gängbråk, kriminalitet och mobbning.
- Efter ett tag lyckades jag överta ansvaret för matinköpen. Jag visste ju vad som var bra, vad som skulle köpas in. Jag införde nya rutiner när det gällde städningen, och introducerade nya recept. Men det var hårt. Förändringar är sällan populära på en arbetsplats. Ja, när är de det förresten? Jag fick dessutom slåss mot ett gäng.
- Varför?
- Av nån orsak gillade de inte mig, men jag vann deras respekt. Nu hoppar ingen över lunchen, berättade Jacques leende. Men trots leendet såg han inte glad ut.
- Så nu har du nått ditt mål?!, konstaterade jag.
- Ja…, det måste jag väl ha gjort, svarade han lätt överraskat. Som om han inte hade tänkt på det tidigare.
Det var dags att bryta upp. Vi reste oss och gick över den vältrafikerade gatan till stationen. Jacques skulle med ett tidigare tåg till Lissabon, för vidare transport till flygplatsen och flyget till Belgien. Väl i Lissabon irrade jag omkring i den portugisiska huvudstaden under några dagar, och iakttog människor och gamla hus. En konsekvens av detta irrande, blev att jag köpte en liter piri piri-sås. Långt senare använde jag såsen till följande recept. Och det händer att jag tänker på Jacques. Om han har det bra, och om han fortfarande arbetar på den där förortsskolan utanför Bryssel.
1 normalstor kycklingBlanda ingredienserna till marinaden. Låt kycklingen dra fyra till sex timmar i marinaden i ett kylskåp. Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och de sex vitlöksklyftorna. Stoppa vitlök, några droppar olivolja, timjan, rosmarin, svartpeppar, salt och piri piri-sås i kycklingen. Lägg fågeln i en större ugnsform med potatis runt om. Häll marinaden över kycklingen. Peppra och salta potatisen, häll några droppar olivolja på dem. Stoppa in i ugnen.
Ta ut potatisen efter omkring en timme. Ugnsstek kycklingen tills den är genomstekt, ös då och då. Servera potatis och valfria grönsaker till fågeln.
Hälsokommunikation
Schmidts
Kommunikation hjälper
till med hälsokommunikation
åt kommuner, landsting och
andra organisationer
Föreläsningar
Om mat, hälsa,
hälsokommunikation,
medie- och kom-
munikationsvetenskap
samt resor
Reportage & spalter
Om mat, hälsa och resor